Geschiedenis

Op de website van Akkema-Hoi mag een korte terugblik op één van de gezelligste hoogtepunten uit de geschiedenis van Geel-Zwart natuurlijk niet ontbreken. Het toernooi is in 1972 ontstaan op initiatief van de heer Theo Vermeulen, die in die tijd vond dat er maar eens een toernooi voor elftallen uit de onderbond moest komen. De naam 'Akkema-Hoi' werd aan het toernooi verbonden als de strijdkreet van het toenmalige Heren 3 van o.a. Ber van Dieperbeek en Peter van de Heuvel, die de daarop volgende jaren het toernooi hebben georganiseerd en verder uitgebreid.

In 1977 kwam de organisatie in handen van het trio Jac van de Heuvel, Rob Ferwerda en Peter van Erdewijk die met hun vele contacten in de hockeywereld de basis legden voor een grotere omvang. In 1981 werd de organisatie andermaal verjongd met Michel Ferwerda en Joop Dragt Jr. en later Kick Deenen. In 1988 vond een volgende organisatiewisseling plaats naar de organisatoren Ruud Krimpenfort, Bennie van Erp en Bernard Brus. Met het groter worden van Geel-Zwart en de daarmee samenhangende accommodatiegroei, kon ook het aantal deelnemende elftallen groeien. De laatste 8 jaar bestond het deelnemersveld uit 45 elftallen, het maximum gezien het aantal speelvelden van Geel-Zwart. Dit resulteerde in circa 150 wedstrijden over 2 dagen.

Het grote aantal van 500 spelers en speelsters bracht organisatorisch de nodige problemen en veranderingen met zich mee. Ten eerste werd het clubhuis te klein en werd uitgebreid met een feesttent. Ten tweede de traditionele maaltijd op zaterdag voor 550 personen vereiste een goede catering en kundig opscheptalent door de spelers van Heren 1 die dit met veel verve en duim-plezier deden. Diverse malen is door de organisatie getracht verandering in het menu aan te brengen met o.a. goulash met rijst, Duitse biefstuk met sla en gebakken aardappelen, bourgondische rib met frites en rauwkost doch steeds met wisselend succes. De laatste jaren werd enkel nog kipfilet met kerriesaus, rijst en doperwten geserveerd. Dit tot grote hilariteit en eentonigheid van de trouwe toernooibezoeker.

En tenslotte het grote aantal overnachtingen bij gastgezinnen dat geregeld moest worden. Het schijnt slechts bij hoge uitzondering voor te komen dat bij toernooien van senioren de spelers en speelsters bij gastgezinnen van de organiserende vereniging worden ondergebracht. Deze mogelijkheid alsmede het vervoer per busje van en naar de gastgezinnen en de feestavond, wordt door zeel veel deelnemers als een luxe ervaren en bijzonder gewaardeerd. Dat er van slapen vaak weinig terecht kwam daarover kunnen veel Geel-Zwart leden meepraten. Ondanks dat het onderbrengen van een team de nodige onrust met zich meebracht, denken de gastgezinnen er bijna altijd nog met plezier aan terug.

In 2011 heeft een aantal leden van Geel-Zwart (Johann Fassbender, Marein van Erp, Rob van de Ven, Rob de Laat, Jan Staring en Arnold van den Herik) de draad weer opgepakt en is het Akkema-Hoi toernooi in ere hersteld. De eerste editie was meteen een groot succes en bracht bij velen weer het oude, gezellige Geel-Zwart toernooigevoel weer terug.

Na 8 jaar heeft ook deze organisatie, na de editie van 2018, besloten om het stokje weer door te geven aan een nieuwe groep om het toernooi te organiseren. Deze groep (bestaande uit: Bas van Kempen, Bart Scheer, Bjorn van der Struif, Bob Scheer, Boudewijn Smits, Cas Peters, Daan Franssen, Floris van Grinsven en Valentijn Smit) gaat ervoor zorgen dat ook het komende jaar het toernooi weer spetterend gaat worden en voor alle deelnemers een dag wordt om nooit te vergeten!

Wij hockeyen!